Homepage » România Digitală » Motivaţie

Motivaţie

Suntem de câţiva ani buni reprezentanţa Garmin pentru România şi ne străduim să popularizăm GPS-urile Garmin atât în cadrul comunităţii de utilizatori obişnuiti ai tehnologiei GPS (societăţi de (tele)comunicaţii, cartografie, geodezie, pasionaţi ai călătoriilor pe munte sau pe mare, armata, cadastru, etc), cât şi a celor pentru care GPS-ul este un instrument de navigaţie pe şosele sau un accesoriu de afaceri.

De tot atâţia ani suntem întrebaţi de aproape fiecare client dacă avem hărţile pentru România şi răspunsul este invariabil “Nu!” iar explicaţia pe măsură: Garmin nu poate să investeasca efortul de a cumpăra licenţe de date GIS pentru România – o ţară despre care nu se ştie încă dacă este sau nu în Europa.

Toate CD-urile Metroguide Europe au în zona românească un mare blanc. Ştim din ele că pe la noi trec câteva şosele europene, vreo 2-3 râuri mari, ştim graniţele cam pe unde sunt şi oraşele au mărimea unui punct (mă refer la cele mari, desigur!).

Vrem să nu mai fie aşa! Vrem să construim harta vector a României rutiere (autostrăzi, drumuri europene, naţionale, judeţene, etc) la scara 1:100.000 corecte! Vrem să se vadă pe această hartă toate localităţile, toate pădurile, toate râurile, judeţele şi curbele de nivel! Vrem ca această hartă să conţina măcar 40 de oraşe mari la nivel de stradă! Şi mai vrem ca această hartă să fie posibil de încărcat pe GPS-urile Garmin, pentru că, sincer, este peste mână să se care un notebook în maşină la care să se lege un GPS ca să aflăm pe unde ne găsim.

Ne-am străduit multă vreme să facem hărţile şi să adunăm banii pentru licenţa pe care trebuie să o plătim la Garmin ca să facem treaba legal şi moral şi etic şi să iasă şi ieftin. Volumul de muncă a depăşit însă şi cele mai negre aşteptări şi ne dăm seama că nu este o muncă pe care putem să o facem de unii singuri din două motive: lipsa de informaţii corecte şi lipsa de timp, resurse, bani etc. Am putea să cumpărăm licenţa pentru aceste date de la firmele din domeniu, dar, şi aici este un mare DAR, costurile sunt uriaşe şi nu se dispune de precizia pe care o dorim… Nu are nici-un sens să cream un produs care să coste 2000 $/licenţă pentru că nimeni nu va dori să-l cumpere.

Un asemenea proiect ambiţios nu îl putem duce la bun sfârşit singuri şi de aceea vă solicităm ajutorul! Dacă sunteţi studenţi/cercetători/oameni de teren/cadre universitare/firme/etc. implicaţi în munca de culegere de date geografice, datele acelea ne pot fi de folos să întregim/completăm/descoperim un aspect necunoscut celorlalţi despre ţara noastră.

Sunt atât de multe date geografice obţinute cu ajutorul fondurilor publice sau PHARE, care conform legii accesului la informaţie ar trebui să fie libere şi disponibile la acces şi unele chiar sunt. Nu ne interesează date secrete/secrete de serviciu sau informaţii la care să fie posesor de copyright altcineva. Speranţa noastră este să punem cap la cap bucăţele de date de la toată lumea la care să adăugăm ceea ce am lucrat noi, în special în domeniul drumurilor şi să iasă ceva bun ca precizie şi mai ales util.

Pentru colaboratorii noştri produsul final – pe care sperăm să îl completăm/corectăm în fiecare an de acum încolo – nu va costa nimic, pentru clientii noştri puţin, iar pentru ceilalţi va fi (foarte!) accesibil. În plus lista de colaboratori şi layerele lor vor fi tipărite pe coperta CD-ului sau incluse în fişierele de licenţă, ca să ştie lumea pe cine să laude sau în cine să arunce cu pietre…

Vrem să facem bucăţica noastră pentru această ţară atât de frumoasă şi de puţin cunoscută. Toata lumea ştie că avem unicate în lume, cum ar fi cimitirul de la Săpânţa/ mânăstirile din Nordul Moldovei/masive carstice cu frumuseţi de neimaginat, dar nimeni nu are coordonatele lor…

Dacă împărtăşiţi viziunea şi filozofia noastră sunteti binevenit printre noi pentru acest proiect! Comentariile Dvs. le puteti adresa lui Bogdan Condurăţeanu, conducătorul acestui proiect, prin email la romaniadigitala@rqa.ro. Vă mulţumim anticipat pentru efortul de a ne comunica ceea ce vă face să ticăiţi, chiar dacă asta înseamnă că undeva am greşit. Vom corecta şi vom merge mai departe…

Bucureşti, 8 decembrie 2003