Calendar Dezvoltare Soluţie Mapsource
În toţi aceşti ani în care am interacţionat cu clienţii noştri pe partea de actualizare hărţi am constatat că peste 90 la sută dintre aceştia urau procedura de actualizare a hărţilor folosind MapSource. Li se părea complicat să instaleze un program, să introducă nişte chei de deblocare, să selecteze foile de hartă şi să le trimită apoi la un device sau la un card. Ore întregi de suport telefonic cu oameni amabili, dar cu puţină pregătire tehnică, pentru care pur si simplu era prea mult. Toată lumea cerea un fişier, un card, un link…
Cei care folosesc profesional MapSource zi de zi o fac de obicei sau pentru urmărire, prin suprapunerea de track-uri pe hartă, sau pentru căutări-creare de rute sau pentru strategic planning. Niciuna din aceste activităţi nu implică interacţiunea cu un GPS în ceea ce priveşte transferul de hărţi, ci eventual de waypointuri, track-uri şi rute.
Mai sunt cei care folosesc laptopul pe post de dispozitiv de rutare şi vizualizare GPS, în conjuncţie cu un GPS de genul GPS10 (Bluetooth) sau GM10 (Bluetooth) sau GPS18 cu interfaţă USB. Pentru a fi folosit în acest fel, harta din MapSource trebuie folosită în conjuncţie cu un alt program de la Garmin, fie el nRoute sau Garmin Mobile PC.
Transmiterea hărţilor la GPS prin intermediul MapSource se justifică doar pentru dispozitivele de genul etrex Venture HC sau etrex Legend care aveau memorie limitată (8 MB sau 24 MB) şi nu dispun de posibilitatea conectării unui SD card extern. Aceste device-uri sunt însă foarte vechi şi scoase de mult din producţie, iar numarul clienţilor care posedă aşa ceva sunt mai puţin de 0.5 la sută din totalul clienţilor plătitori de ROAD. Pentru asemenea cazuri vom crea un avantaj clientului la trecerea la un dispozitiv nou în locul celui vechi, de la caz la caz şi funcţie de faptul dacă acel aparat mai este în garanţie sau nu.
Mai sunt cei cu dispozitive de genul GPSMAP 276C la care harta este limitată de dimensiunea cardului proprietar Garmin, dar aici am văzut că există soluţii dezvoltate prin Rusia în care s-a făcut un adaptor hardware de la interfaţa proprietară Garmin la un SD card obişnuit şi problema mărimii spaţiului pe card s-a rezolvat. Oricum la gpsmap 276C încă nu am dezvoltat soluţia de protecţie din cauza problemelor deosebite pe care le ridică acel tip de aparat, care, printre altele, nu are un sistem de fişiere.
Soluţia MapSource care va folosi harta criptată ROAD20xx.xx NU va face aşadar exportul hărţilor către GPS, spre dezamăgirea piraţilor care sperau să găsească în această funcţionalitate o breşă în protecţiile pe care le-am construit.
Licenţa pentru PC va fi valabilă doar pentru un singur PC. Pentru cei care dintr-un motiv oarecare decid să returneze CD-ul sau download-ul cu harta ROAD şi să-şi ceară banii înapoi se va institui un ban pe viaţa care va viza interdicţia de vânzare a vreunei alte versiuni de ROAD pentru acea persoană, acel UNIT ID, acel PC. Ne rezervăm dreptul să refuzăm mai mult de două activări pe an la clienţii care solicită instalarea pe o altă platformă decât cea iniţială pe motiv de service sau înlocuire a HDD-ului, chiar dacă există documente de înlocuire şi sau service. Toate vânzările, indiferent că se fac prin dealeri sau direct, vor trece prin baza noastră de date şi lucrurile acestea sunt uşor de verificat.
Protecţia MapSource implică instalarea unui device driver care într-o primă fază va fi construit doar pentru sistemele Windows pe 32 de biţi. Versiuni viitoare vor avea în vedere extinderea soluţiei pe sisteme de 64 biţi şi extinderea protecţiei şi spre programe de genul nRoute sau Basecamp, dar în prima fază NU există suport pentru Win OS pe 64 biţi şi pentru nRoute sau Basecamp.
Lansarea hărţii ROAD pe suport MapSource implică un risc mare de piratare al muncii noastre. Dacă se va trece de protecţiile noastre vom opri dezvoltarea Atlasului şi ne vom ocupa de altceva, dar nu înainte să întreprindem măsurile legale care se impun împotriva tuturor celor cunoscuţi de noi de-a lungul timpului a se ocupa cu infracţiuni în ceea ce priveşte dreptul de copyright al hărţii ROAD, atât la autorităţile româneşti cât şi la cele din străinătate, inclusiv la FBI, chiar şi pentru versiunile mai vechi de ROAD.
Munca noastră este unică în lume şi rezultatul ei este spectaculos. Este susţinută exclusiv din fonduri private şi pune în valoare tot ce este bun şi frumos în România. Necesită cel puţin încă doi ani de dezvoltare în acelaşi ritm pentru a ajunge la potenţialul ei maxim. Atâta vreme cât noi nu am dăruit-o Internetului, nimeni nu o poate considera un “dar” al Internetului. Pirateria ne-a cauzat pierderi uriaşe, nouă şi statului român. Numai din impozitele care nu s-au încasat se putea construi o grădiniţă în Bucureşti, de exemplu. Nu obligăm pe nimeni să o cumpere, nu cerem nimănui pomeni şi personal aş fi preferat să vând 20.000 copii cu 50 lei bucata în locul a 1000 de copii cu 100 EUR bucata şi să fac cunoscută tuturor România fabuloasă pe care am ajuns să o cunosc, dar aici am ajuns pentru că 99.75% din cei care o folosesc nu au binevoit s-o achite. Nu am luat-o dintr-o parte să o dăm în alta, este exclusiv munca noastră şi a colaboratorilor noştri, o investiţie uriaşă, materială şi de suflet, în viitorul nostru.
Bogdan Condurăţeanu
Bucureşti
20.02.2012