Aparatele din gama eTrex sunt probil cadoul ideal pentru orice pasionat de natură sau de explorare urbană: sunt construite doar pentru utilizarea individuală, sunt rezistente la apă și au o durată medie de utilizare care excede cu mult aproape orice alt device modern. Modelul eTrex Vista HCx (vârful de gamă) a fost lansat în 2007 iar în 2012 se pare că va fi totuși retras din oferta curentă de la Garmin, semn clar al unui design de succes.
Partea cu adevărat interesantă e că după ani de utilizare aparatul poate rezerva oricui surpriza descoperirii unor noi funcționalități; se poate spune că are câte ceva pentru fiecare tip de utilizator, de la cei mai puțin pretențioși până la experți.
Din punctul de vedere al înregistrării automate a traseului (în buzunar, pe bordul mașinii sau chiar în avion) aparatul are o funcționalitate absolut vizibilă și transparentă – începând de la prima utilizare, proaspăt scos din cutie, înregistrează periodic poziția (sub forma unor puncte) în memoria internă. Setările implicite s-ar putea să mulțumească peste 90% dintre utilizatori însă aparatul ascunde și câteva secrete:
Meniul de configurare ne arată în primul rând faptul că aparatul poate înregistra trasee în 3 moduri: distanță, timp sau „automat”; modul „automat” presupune o procesare algoritmică a poziției curente în raport cu pozițiile anterioare, aparatul luând decizia de înregistrare (sau nu) a acestei poziții în traseu în funcție de diverși parametri netransparenți. În lipsa vreunei descrieri clare a algoritmului noi putem cel mult să evaluăm rezultatele (modul frecvență maximă):
În modul „distanță” se poate spune că noi controlăm explicit înregistrarea poziției în traseu, acuratețea maximă fiind de 10 metri. Rezultatul poate fi mulțumitor pentru o plimbare pe bicicletă sau o excursie montană, singurul risc fiind cel de depășire a memoriei interne – caz în care aparatul începe să șteargă din punctele culese anterior sau să nu mai înregistreze nimic (opțiune de configurare). Matematic: aparatul poate stoca în memorie 10,000 de puncte, înmulțit cu 10 metri înseamnă un traseu de maxim 100km.
Pentru utilizarea în autoturism modul „distanță” are o utilitate limitată din cauza înregistrării relativ defectuoase a curbelor și a virajelor sau a epuizării mult prea rapide a memoriei interne în funcție de acuratețea configurată. Există posibilitatea stocării traseului pe cardul de memorie (cu anumite limitări) însă problema principală legată de acest mod de înregistrare constă în faptul că aparatul primește informația de localizare de la sateliți la fiecare secundă deci înregistrarea traseului folosind modul „distanță” presupune de fapt o aproximare (interpolare).
Mod „distanță”, acuratețe 100m:
Modul „timp” este de fapt modul direct de înregistrare fără niciun fel de aproximări / interpolări; aparatul poate înregistra în fiecare secundă poziția, rezultatul fiind de departe cel mai bun care se poate obține din punctul de vedere al preciziei. Inclusiv în modul „autoturism” curbele sunt înregistrate cu o acuratețe extrem de bună, practic perfectă pentru integrarea informației într-o hartă precum România Digitală:
Există însă și aici anumite probleme: înregistrarea începe imediat ce aparatul este deschis, punctele sunt înregistrate și în timpul staționării iar matematica ne arată că memoria internă va fi epuizată în mai puțin de 3 ore. Stocarea traseului pe card este o opțiune:
Aparatul înregistrează fiecare punct într-un fișier cu nume compus din data curentă, fără limită de puncte (alta decât cea impusă de dimensiunea cardului de memorie). Stocarea punctelor se face în continuare și în memoria internă (cu riscul inerent de epuizare); din MapSource sunt accesbile doar traseele din memorie. Fișierele stocate pe card sunt accesibile fizic din Windows Explorer cu aparatul în mod „stocare de masă” iar un traseu înregistrat pe card nu poate fi folosit în cadrul funcției „Trackback” (ghidarea înapoi la sursă) precum traseele salvate în memoria internă.
Noile aparate eTrex pot stoca mult mai multe puncte în memorie – pe lângă multe alte funcționalități complet noi. Aparatele din această gamă se pot cumpăra de aici: Garmin Romania.