În școala generală am învățat că un cuvânt (sau o expresie) poate avea mai multe sensuri; există un sens primar (direct, echivoc), unul „figurat” dar și unul secundar, acesta din urmă fiind practic baza tuturor jocurilor de cuvinte din literatură sau din presă. Titlul acestui articol poate fi un joc de cuvinte în sensul că într-adevăr România Digitală m-a ajutat în ultimii câțiva ani să găsesc destinații de vacanță la care altfel nu m-aș fi gândit – doar că de fapt a fost mult mai mult decât atât: m-am dus acolo fiindcă din punctul de vedere al hărții informațiile de atunci erau cel mult vagi.
Într-un fel e de înțeles; tehnologie nouă -> oameni tineri -> destinații populare; stațiuni precum Mamaia sau Sinaia au fost complet acoperite de la primele versiuni ale hărții și sunt de asemenea tratate cu prioritate și de către produsele concurente. Țara noastră înseamnă totuși mult mai mult decât înghesuiala de pe DN1 sau A2: sunt locuri pe care de-abia acum începem să le descoperim, ajutați poate și de drumurile secundare mai bune decât acum 20 de ani sau de investițiile private în infrastructura turistică.
Olănești, Sulina, Covasna sau Voineasa pot fi și pentru voi destinații de vacanță, ghidați de ROAD2012; de această dată într-un sens cât se poate de direct 😉
Am un amic bun care se ocupa şi el cu promovarea frumuseţilor României şi cu care am ajuns să discutam chestii mai tehnice. Mă întreabă el odată:
-“Mi-a venit o idee: nu ca vreau sa incurajez plimbarile in bulgaria, dar cred ca pt unii ar fi de folos sa fiw incluse anumite zone din bulgaria (litoralul si muntii).”
– “Banuiesc ca bulgarii le au deja ;)”
– “Poate au, dar ma indoiesc ca romanii au gps-uri bulgaresti. Iar pe langa harta cu Ro, cred ca mai intra 3 drumuri principale si cateva statiuni la nivel de strada ;)”
Dincolo de ideea că am avea de lucru ceva şi prin Bulgaria, realitatea este absolut deprimantă … La ce naiba mai muncesc atâta la harta asta a României?
Mă uit la cumnaţii mei cât de tare se străduie să ne ia şi pe noi la un All Inclusive în Bulgaria. Din revistele glossy văd că toată lumea bună, dar mai sărăcuţă, trage măcar o dată pe an către Antalia sau măcar Halkidiki. Este ieftin şi eşti tratat civilizat. Protipendada e pe insule cu nume exotice sau la Monaco. Naşterile se programează în Viena, la fel şi punerile în ghips. Amicii noştri au la activ toate pârtiile de ski din Europa. România? îi întreb. Exclus! Scump şi prost. Drumuri de rahat. Atitudine de rahat. Dispreţ şi şmecherie. Şi odată cu ei fug şi banii din România. Aud că bulgarii au încasări în plus de 100 milioane de EUR la buget. Peste aşteptări. Se gândesc să scadă TVA-ul şi să facă din ţara lor un paradis pentru firmele de informatică. Oare ce diferă atât de mult între România şi Bulgaria? De ce la ei se poate şi la noi nu?